Boekpresentatie op 27 februari

“Voor ons komt de bevrijding te laat” is geen doorsnee geschiedenisboek. De kern wordt gevormd door een overzicht van het Joodse leven in Hasselt, de komst van de eerste Joodse inwoners en hun plaats in de maatschappij. Maar het boek zoomt vooral in op de negen personen die in het tweede oorlogsjaar uit hun omgeving werden gerukt om door de nazi’s in Sobibor en Auschwitz te worden vermoord.
Bernard en Henriëtta Marcus, twee van hun drie zonen, hun schoondochter en driejarig kleinkind. De slagerszoon David Meijer Keijzer en het echtpaar Saar en Simon Keizer…. Wie waren ze, hoe woonden ze, welke plaats hadden ze in de Hasselter samenleving? Werden ze na hun deportatie gemist in Hasselt? Hoe ging de samenleving om met dit verlies?Foto’s, brieven, politierapporten en getuigenverslagen vormen een reconstructie, samen met gesprekken met nabestaanden. Schrijfster Geke Mateboer geeft daarnaast ook een kijkje in haar eigen belevingswereld tijdens de zoektocht naar wat zij noemt ‘de zwartste kant’ van de Tweede Wereldoorlog.

Programma:
16.15 uur Ontvangst
16.30 uur Opening door dagvoorzitter ds. Peter Ros
16.40 uur “Voor ons komt de bevrijding te laat”, Geke Mateboer met overhandiging eerste exemplaar van het boek aan Bernard Marcus
17.00 uur Interview met betrokkenen bij totstandkoming van boek
17.20 uur Afsluiting burgemeester Zwartewaterland dhr. E. Bilder
17.30 uur Drankje en hapje